Kanadan eTA-vaatimukset

Maahantulovaatimukset Kanadaan muuttuvat

Maaliskuun 2016 puolivälistä lähtien sinulla on oltava Kanadan vakituisten asukkaiden kortti tai vakituisten asukkaiden matkustusasiakirjat aina Kanadaan lennettäessäsi, muuten et välttämättä pääse lennolle.

Jos sinulla ei ole tällä hetkellä pysyvän asukkaan korttia, ota selvää, miten voit hakea pysyvän asukkaan matkustusasiakirjaa.

Kanadan eTA-vaatimukset

Kanadassa vieraillessasi sinun on aina pidettävä mukanasi asianmukaiset matkustusasiakirjat ja henkilöllisyystodistukset sekä itsellesi että mukanasi mahdollisesti matkustaville lapsille.

Kuljetusyritysten, myös lentoyhtiöiden, vastuulla on varmistaa, että sinulla on kaikki tarvittavat asianmukaiset ja voimassa olevat matkustusasiakirjat. Jos näin ei ole, saatat joutua myöhästymään tai sinua ei päästetä lentokoneeseen.

Seuraavia matkustusasiakirjoja ei pidetä luotettavina, eikä niitä voi käyttää Kanadaan saapumiseen:

  • Passi, jonka oletetaan olevan Somalian myöntämä,
  • Tšekin tasavallan myöntämät ei-koneellisesti luettavat passit,
  • Etelä-Afrikan tasavallan myöntämät väliaikaiset passit ja
  • Venezuelan myöntämät väliaikaiset passit.

Kuinka kauan olen tervetullut Kanadaan vierailijana?

Kanadan maahantulosataman (POE) rajavartija määrittää, kuinka kauan saat oleskella maassa. Useimmat vierailijat ovat tervetulleita kuuden kuukauden ajaksi maahantulopäivästä alkaen, mutta jos virkailija kuitenkin sallii vain lyhyemmän ajan, passissasi ilmoitetaan päivämäärä, johon mennessä sinun on poistuttava Kanadasta.

Jos haluat viipyä luvan mukaista aikaa pidempään, sinun on haettava jatkoaikaa vähintään 30 päivää ennen kuin sinun on lähdettävä.

Mikä on sähköinen matkustuslupa (eTA)?

eTA on uusi maahantulovaatimus ulkomaalaisille, joilla on viisumivapaa asema ja jotka aikovat matkustaa Kanadaan lentäen. Lupa liitetään sähköisesti passiisi, ja se on voimassa viisi vuotta tai kunnes passisi umpeutuu, sen mukaan, kumpi tapahtuu ensin.

Tarvitsenko eTA:n tai viisumin Kanadan-matkalle?

Riippuen siitä, minkä maan kansalainen olet, et ehkä tarvitse viisumia, mutta tarvitset todennäköisesti eTA:n (Electronic Travel Authorization).

Kuljetusyhtiöt, kuten lentoyhtiöt, ovat vastuussa siitä, että sinulla on kaikki asianmukaiset ja riittävät matkustusasiakirjat Kanadaan saapumista varten. Jos sinulla ei ole näitä asiakirjoja, mukaan lukien eTA- tai vierailijaviisumi, lentokoneeseen nousu voi viivästyä tai sitä ei sallita.

Seuraavien maiden vierailijat eivät tarvitse viisumia Kanadaan (mutta tarvitsevat eTA:n):

Miten haen eTA-lupaa?

Hakemus on yksinkertainen verkkoprosessi, joka kestää noin 10 minuuttia. Tarvitset passisi, yhteystietosi, työ- ja matkatietosi sekä pankki- tai luottokortin eTA-hakemusmaksun maksamista varten. Hyväksytty eTA-hakemus on voimassa enintään viisi vuotta tai passin voimassaolon päättymispäivään asti sen mukaan, kumpi ensin toteutuu. Hakijoita kehotetaan hakemaan eTA-hakemusta muutamaa viikkoa ennen Kanadaan lähtöä, koska käsittely voi viivästyä.

Tarvitaanko viisumi silti, jos olen vain läpikulkumatkalla Kanadassa pysähtymättä?

Jos olet sellaisen maan kansalainen, jolla ei ole viisumivapaata asemaa Kanadaan, tarvitset kauttakulkuviisumin, jotta voit kulkea Kanadan läpi pysähtymättä tai vierailematta. Viisumi tarvitaan, vaikka kauttakulku kestäisi alle 48 tuntia, mutta kauttakulkuviisumi ei ole maksullinen. Täytä vierailijaviisumihakemus (tilapäinen oleskeluviisumi) ja valitse kauttakulkuviisumi lomakkeen vaihtoehtojen luettelosta.

Jos sinulla on viisumivapaasta maasta peräisin oleva passi, voit hakea eTA-lupaa Kanadaan.

Et välttämättä tarvitse kauttakulkuviisumia tai eTA-viisumia, jos matkustat Yhdysvaltoihin tai Yhdysvalloista. Jos tietyt ulkomaalaiset täyttävät tietyt vaatimukset, he voivat ilman viisumia tapahtuvan kauttakulun (Transit Without Visa Program, TWOV) ja Kiinan kauttakulkuohjelman (China Transit Program, CTP) nojalla kulkea Kanadan kautta matkalla Yhdysvaltoihin tai Yhdysvalloista ilman Kanadan kauttakulkuviisumia.

Kanadassa pysyvästi asuvat henkilöt

Jos olet Kanadassa pysyvästi asuva henkilö, sinun on esitettävä pysyvän asukkaan korttisi, kun palaat Kanadaan kaupallisella kulkuneuvolla, kuten lentokoneella, laivalla, junalla tai bussilla. Jos palaat yksityisajoneuvolla, kuten omalla nimelläsi rekisteröidyllä autolla, tarvitaan muita asiakirjoja.

Jos aiot lähteä Kanadasta jostain syystä, tarkista, ettei pysyvän oleskeluluvan voimassaolo lakkaa ennen paluutasi. Useimmat kortit ovat voimassa viisi vuotta, mutta tarkista silti, jotta vältät mahdolliset ongelmat rajalla.

Esteellisyys:

Joidenkin Kanadaan matkustavien henkilöiden maahanpääsyä ei voida sallia. Tällaisia toimintoja, joiden perusteella hakijaa ei voida hyväksyä maahan, ovat esimerkiksi laaja tai viimeaikainen osallistuminen rikolliseen toimintaan, ihmisoikeusloukkaukset ja osallistuminen järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Maahantulo Kanadaan voidaan evätä myös turvallisuuteen, terveyteen tai taloudellisiin syihin liittyvistä syistä.